onze regio

Het Houtland - Torhout

Het houtland


Wijngoed Thurholt bestaat uit 3 kleinschalige wijngaarden, gelegen in het Brugse ommeland nl. In Torhout en Baliebrugge (Oostkamp). Fysisch geografisch behoren Torhout en Baliebruggge tot het Zandig Vlaanderen, ook Noord-Vlaanderen of Houtland genoemd. De zand(leem) terroir resulteert in elegante en uitgesproken aromatische wijnen.

Houtland is een geografische streek die het grootste deel van het oosten van West-Vlaanderen omvat.

Zoals de naam doet vermoeden is het gebied vrij bosrijk. Heel wat bossen zijn een mooie wandeling waard, zoals Bulskampveld, de Galatosbossen, de Gulke Putten, het Kampveld, de Munkenbossen, Doeveren en het Wijnendaelebos. Nochtans is de bebossing op de zandige lage heuvelruggen, die in het oceen werden gevormd, relatief recent. Het gebied was tot het begin van de 19de eeuw vooral een karig heidegebied, met meersen en sporadisch vruchtbare zandleem gronden in de beek valleien. Ook de bomenrijen (dreven) tussen de velden, zijn een typisch kenmerk van het landschap. Sinds 2002 is het Houtland een erkend regionaal landschap.

Locatie
Torhout & Baliebrugge
Ondergrond
Zand(leem)
Hoogte
9m - 44m

torhout

Op een steenworp van het historische Brugge, met haar duizenden bezoekers en wriemelende straten, ligt het charmante Torhout. Onze stad is de iedeale plek om even tot rust te komen en te genieten van een flinke brok natuur.

Prachtige en uitgestrekte bossen herbergen de meest uiteenlopende flora en fauna. Met wat geluk kom je oog in oog te staan met een ree, terwijl spechten de frivole kadans van het bosleven tokkelen. In de omgeving van het majestueuze kasteel van wijnendaele verwacht je elk moment een ridder te paard tegen het lijf te lopen.

Op wandelafstand ontdek je de vele heerlijke streekproducten in het verassende gezellige stadscentrum. Proef alvast de mosterd Wostyn tijdens een bezoek aan het museum, een heerlijk ijsje op de ijsboerderij Moereveld, een biertje van de houtlandse brouwers, en uiteraard "de Torhoutse wijnen : Thurholt".

Meer info : https://www.visittorhout.be/