May 4, 2019

De zachte snoei

In de wijngaard wordt straks volop gesnoeid volgens het principe van de zachte snoei, een elegante vorm van de klassieke guyot.

principe.

De zachte snoei of methode Poussard zorgt voor een minimum een snoeiwonden. Bij de snoei wordt rekening gehouden met het feit dat de sap toevoer naar de druiven toe vrij blijft van snoeiwonden en niet onderbroken wordt of verhinderd wordt.

doel.

Met de opmars van houtziektes als Eutipiose, BDA en ESCA is er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar preventieve maatregelen om de ziektes tegen te gaan. Ontsmetten van materialen of het preventief inzetten van Bio fungiciden (o.a. Vintec), kort na de snoei, kunnen verspreiding van houtziekten voorkomen. Ook een aangepaste snoei wijst in dezelfde richting.

De oude snoeitechniek 'taille Poussard' of 'Guyot-Poussard', of in het Duits 'Sanfter' of 'Schonender Rebschnitt' blijkt de meest effectieve snoeitechniek te zijn. Deze snoeiwijze beperkt het niet enkel het risico op houtziekten, maar zorgt er tevens voor dat de stokken veel langer gezond blijven, de loofwand luchtiger wordt gedurende de zomer en de kwaliteit van de druiven erop vooruit gaan. De snoeimethode is niet nieuw, en werd nieuw licht ingeblazen door Simonit & Sirch.

meer info.

Op internet verschijnen heel wat interessante artikels o.a. dit artikel.

Ook diverse boeken bespreken uitgebreid de snoeiwijze : CARDON, THE HANDBOOK OF WINE PRUNING (Marco Simonit)